پرسش های متداول


enlightened آيا از فلورايد جهت ضد عفوني آبهاي بسته بندي استفاده مي گردد؟


اساسا فلورايد در هيچ كجاي دنيا جهت عمليات ضد عفوني و تصفيه آب استفاد نمي گردد و اين ماده كاربردي در زمينه تصفيه آب ندارد، در نتيجه در گروه ضدعفوني كننده هاي شناخته شده آب نمي باشد. 

ذكر اين نكته ضروريست كه اگرچه حضور فلورايد در مقادير زير 1 ميلي گرم در آب آشاميدني موجب استحكام ميناي دندان ميگردد لكن وجود بيش از مقادير مجاز آن موجب بروز پديده مختط شدن دندانها يا فلوئوريزيس مي گردد. لذا طبق استاندارد چنانچه آبي حاوي بيش از 1/5 ميلي گرم بر ليتر از فلورايد باشد بايد بر روي آن عبارت " براي نوزادان مناسب نمي باشد" درج گردد.

بنابراين ذكر اين نكته ضروريست كه نه تنها در ايران بلكه در هيچ كجاي جهان از فلورايد جهت ضدعفوني آب استفاده نمي شود و اين پارامتر اساسا كاربردي در تصفيه آب ندارد.


enlightenedچرا وقتي با آب بسته بندي چاي درست مي كنيم، مواد سفيد رنگي در آن ايجاد مي شود؟


همه ي آب هاي بسته بندي شده حاوي املاح معدني مانند كلسيم و منيزيم هستند كه هر كدام طعم منحصر به فرد خود را به آب مي دهند.
به هنگام تغيير ناگهاني درجه حرارت آب (انجماد يا حرارت)، بي كربنات هاي محلول در آب به كربنات تبديل و سبب ته نشين شدن در كتري كه در آن آب در حال جوشش است مي شوند. اين املاح هيچ ضرري براي بدن ندارد و مشكلي ايجاد نمي كند. در واقع، اين اتفاق براي تمام آّ بهايي كه داراي املاح معدني مي باشند اتفاق مي افتد.


enlightenedدر هنگام خرید آبهای بسته بندی به چه نکاتی باید توجه و دقت نمود ؟


وجود علامت استاندارد و علامت پروانه ساخت اداره نظارت و شماره های مربوطه از اهمیت بسزایی در هنگام خرید محصولات برخوردار میباشد ، این در حالیست که وجود مشخصات کامل تولید کننده بر روی لیبل نیز از موارد قابل توجه در هنگام خرید محصولات میباشند .   

همچنین توجه به وضعیت پلمب درب ، شفافیت آب درون بطری و آنالیز ترکیبات و توصیه های احتمالی موجود بر لیبل از موارد مهم در هنگام خرید محصولات میباشد .


enlightenedآیا مصرف بیش از اندازه آبهای معدنی موجب بروز سنگ کلیه میشود ؟


خیر ، تاکنون در بسیاری از دانشگاههای پزشکی معتبر جهان مطالعات بسیاری در خصوص ارتباط بروز سنگ کلیه با مصرف آب حاوی املاح زیاد معدنی صورت گرفته است که نتایج مطالعات مذکور نشانگر این مطلب میباشند که ترکیب آب تاثیر چندانی بر بروز سنگ کلیه ندارد و آنچه که بیشتر بر این بیماری تاثیر گذار است مقدار مصرف آب است »به عبارتی در کسانی که به اندازه ای آب مینوشند که حداقل 2/5 لیتر ادرار در 24  ساعت داشته باشند ، میتوان امیدوار بود که کمتر به عارضه ی سنگ کلیه دچار شوند.
در مطالعات و تحقیقات انجام شده بر روی افراد در مناطقی که از رژیم آب سخت برخوردار بوده اند هیچ رابطه معنی داری میان مصرف آب سخت ( آب با املاح معدنی بالا ) و بروز سنگ کلیه یافت نشده است و جالب آنکه رابطه معنی داری میان عدم دریافت منیزم کافی از طریق آب و بروز سنگ کلیه حاصل شده است .
دکتر عباس بصیری ریاست مرکز پیشگیری از سنگ کلیه در گفتگویی گفت :« هنوز دلیل مشخصی برای ارجحیت یک مایع یا آب به آب یا مایع دیگر اثبات نشده ، مثل آب سنگین و آب سبک .  درکشور ما هم آب سنگین یا فوق سنگین وجود  دارد و در کشورهایی که آب های سبک و سنگین داشتند غلظت های مختلف را با یکدیگر مقایسه کردند و  از مقایسۀ آب ها درنیافتند که در سنگ کلیه تاثیر داشته باشد.

پروفسور عباس بصیری در تحقیقات خود در نمونه گیری طبقه بندی شده چند مرحله ای 2310 بیمار سنگ کلیه که بیماری آنان در مراکز پرتونگاری در نقاط مختلف ایران در سالهای 2007 و 2008 تشخیص داده شده بودند مورد بررسی قرار دادند که در این میان 1775 بیمار ساکن مراکز 24 استان از کشور بودند . داده های مرتبط با هر منطقه از یک مرکز ثبت داده ها جمع آوری شد و ارتباط آن با بروز سنگ کلیه توسط مدل های متارگرسیون به دست آمد و از Stone Risk Index برای بررسی خطر سنگ سازی استفاده شد .

نهایتاً تحقیقات نشانگرعدم ارتباط بین بروز سنگ کلیه و میزان کلسیم  بیکربنات و  یا سختی آب بود و بر عکس میزان منیزیم آب یک رابطه معکوس غیر خطی نزدیک به معنادار با بروز بیماری در مراکز استانها داشت ، بدین مفهوم که بروز سنگ کلیه بطور معکوس با میزان منیزیم موجود در آب در ارتباط بود به عبارت دیگر کمبود منیزیم در آب موجب افزایش احتمال بروز سنگ کلیه میگردد .

  رئیس مرکز پیشگیری از سنگ کلیه در گفتگویی در همین زمینه افزود :« غلظت منیزیم داخل آب می تواند یک عامل پیشگیری از بروز سنگ کلیه در افراد باشد و تا حدودی می توان به آن اعتماد کرد یعنی اگر غلظت منیزیم بالا باشد از بروز سنگ کلیه جلوگیری می کند این متخصص کلیه و مجاری ادراری در خصوص تاثیر منیزیم در جلوگیری از بروز سنگ کلیه تصریح کرد : ما در مطالعاتی که در ایران انجام دادیم وقتی مناطق مختلف و استان های مختلف را با هم مقایسه کردیم، ارتباطی میان غلظت منیزیم موجود در آب مصرفی یافتیم  که بر اساس آن هرچقدر غلظت منیزیم بیشتر باشد از احتمال بروز این بیماری کاهش می یابد که این موضوع در دنیا تا حدودی ثابت شده است.


enlightenedآیا دستور العمل خاصی جهت نگهداری و انبارش آبهای بسته بندی وجود دارد ؟


بطور کلی توصیه میگردد که آبهای بسته بندی در محیطی خشک ، خنک و بدور از هرگونه آلودگی و دور از تابش مستقیم نور آفتاب و یخ زدگی نگهداری شود ، و همواره به مصرف محتوی بطری در مدت کوتاه پس از باز کردن درب توصیه میشود که این امر بدلیل پیشگیری از آلودگی آب بدلیل در معرض قرار گرفتن با آلودگیهای محیطی میباشد .


enlightenedآیا مقادیر مربوط به ترکیبات آبهای بسته بندی که بر روی لیبل آنها نوشته شده است همواره در تمام ایام سال ثابت و بدون تغییر میباشد ؟


خیر ، بطور کلی مقادیر مربوط به ترکیبات آبهای بسته بندی که بر روی لیبل محصولات چاپ میگردد میانگین چهار فصل متوالی میباشد ، برای مثال مقدار مربوط به کلسیم که بر حسب میلیگرم بر لیتر بر روی لیبل چاپ شده است میانگین مقادیراندازه گیری شده آن طی چهار فصل متوالی میباشد  لذا وجود تغییرات در محدوده استاندارد در هر فصل نسبت به فصل دیگر منطقی میباشد .


enlightenedآيا نوشيدن آب زياد ضرر دارد؟


نوشیدن میزان معین آب در روز ضروری است اما نیازی به زیاد کردن این میزان نیست. کاری که باید بکنید جبران میزان آبی است که از دست می دهید.یک فرد متوسط روزانه حدود 2 تا 3 لیوان آب از تنفس، و 1 لیوان دیگر از طریق عرق کردن از دست می دهد. اگر 3 تا 4 لیوان نیز به طور تقریبی از طریق ادرار دفع کند، بدن حدوداً به 8 لیوان در روز آب نیاز پیدا می کند.شما باید همان میزان آبی که در روز از دست داده اید، را برای بدن دوباره تامین کنید نه بیشتر.اگر بیشتر از میزان مورد نیاز آب به بدن برسانید، تعادل سدیم در بدن از بین می رود که منجر به مشکلات گوارشی، حملات ناگهانی و حتی بیهوشی می شود.


enlightenedآیا آبهای بسته بندی دارای تاریخ مصرف میباشند ؟


اگرچه تاریخ مصرف چاپ شده بر روی محصولات مذکور یکسال از زمان تولید میباشد ، لکن بطور معمول در خصوص زمان مصرف محصولات صنعت بسته بندی آب محدوده زمانی مشخصی که تابع استاندارد خاصی باشد وجود ندارد ، ذکر این نکته ضروریست که در صورت استفاده از مواد اولیه منطبق با استانداردهای صنایع غذایی و با کیفیت مطلوب ، میتوان آبهای بسته بندی را در صورت نگهداری در شرایط مناسب تا مدت بیش از یکسال مشروط به حفظ پلمب درب نگهداری و مصرف نمود .


enlightenedآیا ترکیب سمی Bissphenol A در بطریهای مورد استفاده در صنعت بسته بندی آب ( PET ) وجود دارد ؟


مدتی قبل شایعه ای منتشر شد تحت عنوان بروز سرطان سینه در بانوان ناشی از ترکیبی شیمیایی بنام Biss- Phenol A در بطریهای آب که برای مدت طولانی در اتومبیل در هوای گرم نگهداری شده اند !! بطور کلی و تحت هیچ شرایطی ماده مذکور در مواد اولیه مورد استفاده در تولید بطریهای آب بسته بندی وجود ندارد !!  بدیهیست که اثبات چنین مواردی در یک آزمایشگاه نه چندان پیشرفته نیز امکانپذیراست .لازم بذکر است که دکتر Rolf Halden از مرکز تحقیقات جان هاپکین پس از انجام مطالعات بسیار نهایتاً حضور مواد  فوق الذکر در آبهای بسته بندی را منتفی اعلام نمود ، لذا موضوع حضور ترکیب مذکور شایعه ای بیش نیست .


enlightenedآیا مصرف طولانی مدت آبهای بسته بندی خطرناک میباشد ؟


از دیگر ابهامات موجود درخصوص مصرف آبهای بسته بندی در میان افراد جامعه عبارتست از آسیب و یا ضرر ناشی از مصرف طولانی مدت اینگونه محصولات بدلیل وجود مواد معدنی بیش از حد در آنها !! در پاسخ به این ابهام لازم به توضیح است که اساساً به جز برخی موارد استثناء در کشور، بافت زمین شناسی ایران بگونه ایست که آبهای زیر زمینی این سرزمین از دسته آبهای Low Mineral   و یا دارای املاح متعادل میباشد و مهمترین علت اینکه آب های زیر زمینی در اکثر نقاط  کشور از گوارایی مطلوبی برخوردار هستند وجود مقادیر نه چندان بالای املاح در آنها میباشد چرا که گوارایی هر آب ارتباط مستقیم با میزان املاح موجود در آن خواهد داشت ، بارها تجربه کرده ایم آبی را نوشیده ایم و بلافاصله به سختی و یا به دشواری آن در بلع اشاره کرده ایم ، دلیل علمی این سختی وجود پارامترهایی چون کلسیم و منیزیم و یا سولفات و .... در مقادیر بالا میباشد ، لذا  از گوارایی آب زیر زمینی در اکثر نقاط کشور میتوان دریافت که مقدار املاح موجود در آبهای بسته بندی همواره در مقادیر مطلوب و استاندارد برای آشامیدن و حتی سلامت مصرف کننده  قرار دارد و به هیچ عنوان مصرف طولانی مدت این محصولات بدلیل وجود املاح معدنی مضر نمی باشد چرا که املاح معدنی در محدوده استاندارد قرار دارند . 
برای مثال یک فرد بالغ نیازمند دریافت روزانه  1200- 800 میلیگرم کلسیم میباشد این در حالیست که در هر لیتر از آبهای بسته بندی کشور تقریباً 20- 80 میلیگرم کلسیم محلول وجود دارد ، همچنین در خصوص فلزات سنگین نیز اساساً آزمایشات نشاندهنده حضور این گونه عناصر در مقادیر کمتر از استاندارد و با واحدهای اندازه گیری در مقیاس میکرو گرم بر لیتر میباشد ، این در حالیست که حضور این پارامترها در مقادیر استاندارد برای بدن انسان ضروریست .


 

 

enlightenedTDS چيست؟


ذرات بي اثر جامد محلول در آب يا  Total Dissolved Solids _TDS به مجموع تمامي مواد معدني در آب مي گويند. كه اين مواد در آب بي ضرر و غيرفعال مي باشد. از TDS هاي معمول مي توان به كلسيم و منيزيم اشاره كرد.


enlightenedآیا نظارت دستگاههایی همچون سازمان استاندارد و اداره نظارت پس آغاز عملیات راه اندازی واحدهای تولیدی متوقف میگردد ؟


خیر ، از زمان آغاز فعالیت هر واحد تولیدی هر یک از دو سازمان فوق الذکر بطور جداگانه و موازی و بصورت اتفاقی و بدون هماهنگی قبلی از فرآیند تولید بازدید نموده و نسبت به نمونه برداری از محصولات اقدام مینمایند و چنانچه نتایج حاصل از آزمونهای انجام گرفته بر روی نمونه ها با حدود استانداردها مغایرت داشته باشد دستور توقف فرآیند تولید تا رفع نواقص صادر میگردد .

© طراحی و بهینه سازی گروه طراحی سیرن